Stora barriärrevet

Besöker man Australien, speciellt om man besöker norra Australien, så borde man försöka ta sig ut och se The Great Barrierreef. Stora barriärrevet är världens största korallrev (närmare bestämt 344 400 kvadratkilometer stort!) och kan ses ända från rymden. Är man nyfiken på livet under ytan så är barriärrevet ett ypperligt tillfälle att se mängder av fiskar och märkliga vattendjur på ett och samma ställe.

Barriärrevet Australien

Personligen valde jag att ”bara” snorkla ute på revet trots att jag har dykcertifikat, dels för att jag inte tycker det är superjättemegakul att dyka samt att jag hade hört från flera håll att man kunde få möjlighet att se minst lika mycket läckert om man snorklade. Jag är nöjd med mitt barriärrevs-besök och har man inte dykt/snorklat tidigare så kommer man säkert tycka det är superläckert! Personligen saknade jag lite av alla färgsprakande koraller man sett på alla bilder men vi fick se både hajar och sköldpadda så det kändes riktigt roligt!

De flesta båtturer har både snorkling och dykning och de tar hand om så väl nybörjare som avancerade. Många båtar har även så kallade ”glass bottom boats” där man kan få se revet utan att behöva kliva ner i havet. Kan passa bra för familjer med små barn!

Barriärrevet Australien 1

TIPS! Det finns mängder med bolag som har båtturer ut på Stora barriärrevet och ofta kan man gå in på vilken bokningsbyrå (de finns överallt inne i centrala Cairns) som helst och boka sin båttur. Fråga alltid om det finns något de kan göra åt priset, vi fick lite rabatt tack vare det och när man backpackar är varenda dollar värdefull. Bokar man fler utflykter så kan man få ännu mer rabatt, våra vänner fick $10 i rabatt på varje utflykt när de bokade tre stycken!

TIPS! De flesta båtar säljer sjösjuketabletter (Travelcalm) och om du brukar bli åksjuk kan det vara en bra idé att köpa en sådan eftersom det kan gunga på rätt bra och man åker båt i ungefär 2h enkel väg. Fråga om tabletter direkt när du går på båten (kostar cirka $2) eller köp dem på apotek (fungerar även mot flyg/buss/bilsjuka). Ska helst ätas 30 min innan avfärd.

Tusa Dive

Tusa Dive

Jag åkte ut på Stora barriärrevet med bolaget Tusa Dive och jag var supernöjd med min tur. Tusa är en av de dyraste båtarna men jag hade blivit rekommenderad dem av en Cairns-bo. Utrustningen är av toppklass, båten är ny och fin, personalen är rolig och hjälpsam samt lunchen som bjuds på är god och fräsch. Jag var jättenöjd med snorklingen, snorkel-instruktörer hojtade om de såg något sevärt (sköldpaddor, hajar etc) så man inte missade något. De som dök var också nöjda.

Jag betalade $190, läs mer om Tusa Dive på tusadive.com.

Down Under Dive

Down Under Cruise and Dive

En annan båt som vi blev rekommenderade var Down Under som ska ha ungefär samma standard som Tusa Dive men något billigare prisklass.

Här kostar en tur från $159, läs mer om deras turer på downunderdive.com.au.

Compass Cruise

Compass Cruises

Compass Cruises är en av de billigaste båtarna som kan vara ett bra alternativ om man vill se revet och komma undan så billigt som möjligt. Har inte hört något om dem mer än på bokningsstället som så klart promotade Tusa Dive mer eftersom de är mycket dyrare och bokningsstället säkerligen tjänar mer på att sälja deras resor. Jag gissar på att turen är helt okej ändå och vill man inte betala så mycket så är det ett bra alternativ!

Kostar från $99, läs mer på deras hemsida compasscruises.com.au.

3 comments

 1. Jimmy says:

  Hej vart flög du för att komma närmast revet och hur tog du dig från flyget till revet? Med vänlig hälsning, jimmy

  • Johanna says:

   Hej Jimmy,

   Vi flög till Cairns, åkte taxi in till stan och sedan båt ut på revet!

   Trevlig resa!
   Varma hälsningar,
   Johanna

Kommentera