Bra att veta

Det finns en hel del saker som man kanske inte tänker på att ha med i sina resplaner. Australien ligger trots allt på andra sidan jordklotet och det finns många saker som skiljer sig mot vackra Sverige upp i norr. Förutom de saker vi nämnt under Inför resan så kan även detta vara bra att veta:

Aussie-ord som är bra att känna till

B.Y.O – På många restauranger kan du se skyltar med texten B.Y.O som betyder Bring Your Own alcohol. Du kan alltså ta med dig en egen flaska vin till restaurangen. Ibland får man betala en liten avgift för att få flaskan öppnad.

Goon – Smeknamn för billigt lådvin som är vanligt bland backpackers.

Vegiemite – Pålägg som äts av australienare, innehåller mycket vitamin B och har en ganska salt smak.

Domestic / International – Har du bråttom på flygplatsen så är det viktigt att veta vilken terminal du ska till. Domestic = flyg inom Australien, international = utrikesflyg.

Väder i Australien

En sak som kan vara bra att tänka på men som man lätt glömmer bort är att Australiens årstider är till största del tvärt emot Sveriges. Nere i södra Australien ser det ut ungefär så här: Sommaren sträcker sig från december – februari, hösten är mellan mars – maj, vintern juni – augusti och våren september – november.

I de nordliga delarna, kring Darwin och Cairns, kan man räkna med tropiskt regnoväder januari – mars och i de tropiska delarna är det regnperiod mellan november – april. Håll koll på regnperioden om du kör bil genom outbacken; det blir lätt översvämningar när marken är så torr, det är dålig mottagning och det kan vara hundratals mil till närmsta bebyggelse.

Tänk på att skydda dig ordentligt från solen. Gärna med både hatt, solglasögon och solskyddsfaktor +50. Ozonlagret över Australien är tunnare och UV-strålningen extremt mycket högre än i Europa.

Här är en bra tabell över klimatet i Australien.

Adapter

I Australien är det inte samma elluttag som i Sverige och det kan vara en god idé att ha med sig en adapter. Ska man dessutom resa vidare till Asien kan det vara bra att ha en multi-adapter eftersom eluttagen kan variera mellan länderna. Adapter finns så klart även att köpa här i Australien och även på de flesta flygplatser.

Internationellt körkort

Planerar du att köra bil i Australien så räcker det inte att visa upp ditt svenska körkort utan du måste även ha ett så kallat internationellt körkort. Läs mer om att köra bil i utlandet på motormannen.se/resan. Tänk även på att det är vänstertrafik!

Avstånd

Tänk på att Australien har samma yta som hela Europa och det tar mycket längre tid än man kan tro att ta sig mellan de olika ställena. Kolla därför upp i förväg vilken rutt du vill ta och ungefär hur lång tid det tar. Ett bra alternativ som många backpackers väljer är greyhound.com.au som är ett prisvärt bussbolag som åker över i stort sett hela landet.

Bankkort och mobil

Visa/Mastercard fungerar minst lika bra i Australien som i Sverige och det går att betala med kort på de flesta ställen. Tänk på att det kan tillkomma en avgift om du tar ut pengar i bankomat samt på vissa restauranger kan det finnas en minimum-gräns på hur mycket det måste kosta för att du ska få betala med kort.

Kontakta din mobil-operatör för att ha koll på vad just dina telefonavgifter kommer ligga på när du befinner dig i Australien. Ofta kan det vara värt att kika på ett australienskt telefonnummer. Funderar du på att skaffa aussie-nummer så är det viktigt att din telefon är olåst, alltså att telefonen inte är kopplad till en viss operatör.

One comment

  1. Johan says:

    Tjena! Skaffa idag ett NSW license hos RMS Bondi. Hur enkelt som helst, tog med mig dokument som behövdes – Pass, körkort, medicare card, Bevis på min adress, ifylld ansökan och betalade för kortet. Klart!
    Har ett PR visum så behövde skaffa ett NSW license. Överraskningen var att jag inte behövde en översättning för att ansöka om ett NSW körkort.
    På RMS hemsida står där att det behövs, men när jag frågade tjejen bakom disken sa hon att ”Europa har samma standard, 4.a är datumet du fick körkortet. 4.b Utgångsdatum. 5. Körkorts nummer.” Jag blev överraskad och glad att jag inte behövde en ”translation of your driver’s license” som det står överallt!

    OBS. Om du backpackar/ej en Permanent Resident så bör du skaffa ett IKK, om polisen stoppar dig och du inte har det kan det innebära en $500 bot på plats! Polismannen kan vara snäll o låta dig kör ändå, risken finns där dock!

Kommentera