Jobba i Australien

För att ens få jobba i Australien så måste du ha rätt visum, det vill säga Working Holiday Visa eller annat arbetsvisum. När du kommit till Australien behöver du ansöka om ett så kallat Tax file number (läs mer om det här) som du behöver för att betala skatt. Trots att du bara ska jobba i landet under en kort tid så måste du betala skatt i Australien men har du ett Working Holiday Visa så kan du ansöka om att få tillbaka en stor del av skatten innan din avresa.

Här är tre tips från den härliga bloggen bortabrabloggen.com:

  1. Skriv ett starkt CV på engelska (max 2 sidor) för den bransch du vill jobba i.
  2. Skriv även ett mer basic CV för service/butik/bar som en korttidslösning om det är svårt att få ditt första jobb när du precis kommit hit. (Om du helst vill jobba på bar/restaurang/butik är det bäst att skriva ut ditt CV och gå runt och prata med de ställen som har annonser uppe i fönstren att de söker personal).
  3. Registrera dig på seek.com.au och careerone.com.au och kolla runt på vilken typ av jobb och lön det finns in din bransch.

Jobba som aupair i Australien

Att vara aupair är verkligen bland de bästa upplevelser som finns men det gäller att ha lite skinn på näsan och inte låta sig bli utnyttjad av sin värdfamilj. Går man genom en aupairförmedling så kan de hjälpa dig om du känner dig osäker på vad som är okej eller inte. Skulle du inte trivas hos din värdfamilj så kan de även hjälpa dig att hitta en ny.

Det är mycket viktigt att du får svart på vitt hur mycket du ska jobba, hur mycket du kommer tjäna och vad dina arbetsuppgifter är. Skulle någon gå snett så kan du då hänvisa till er skriftliga överenskommelse och be om extra betalt/mer ledighet om du jobbar mer än ni bestämt. Det allra bästa är om du kan få ett schema och kom ihåg att det inte bara är de som kan komma med krav och regler utan du kan ställa krav på din värdfamilj och komma med förslag på förändringar.

Läs mer på aupairguiden.se.

Jobba på farm i Australien

Många svenskar väljer att lämna storstäderna och upptäcka Det riktiga Australien. Vill du jobba på farm finns det många bra alternativ och antingen kan du jobba med lön eller jobba lite mer volontärlikt och arbeta för mat & husrum. Två bra inlägg om att jobba på farm i Australien hittar du HÄR och HÄR.

Kommentera