Reseförsäkring

Det är spännande, roligt och alldeles, alldeles underbart att vara ute och resa! Ibland kan dock farbror Olyckan vara framme, hur försiktig man än är. I sådana situationer är det viktigt att man har en bra reseförsäkring som man kan känna sig trygg med.

Reseförsäkring i din hemförsäkring

Hos i stort sett alla försäkringsbolag så ingår det en reseförsäkring i din hemförsäkring. Bor du hos dina föräldrar så täcker deras hemförsäkring även dig. De flesta hemförsäkringar har en reseförsäkring som gäller i 45 dagar efter utresa. Ska du resa längre än 45 dagar kan det vara en bra idé att ringa upp ditt försäkringsbolag och be om förlängd reseförsäkring. Detta brukar gå snabbt och är vanligtvis det absolut billigaste alternativet eftersom du ”redan betalt” 45 dagar.

Reseförsäkring genom bankkort

Om ditt bankkort är kopplat till Visa eller Mastercard så är chansen stor att du även har skydd där. De flesta bankerna kräver att du betalar minst 50% (vissa kräver så mycket som 70%) av resan med det kortet för att försäkringen ska gälla. Denna försäkring ser olika ut från bank till bank men oftast täcker den kostnader som bagageförsening, flygförsening samt avbeställningsskydd. Kontakta din bank för att ta reda på vad just ditt bankkort täcker.

Ingen hemförsäkring eller försäkring via bankkort?

Inga problem! Många försäkringsbolag erbjuder separata reseförsäkringar och det finns flera bra tjänster på nätet där du kan hitta en försäkring som passar just dig. En sådan tjänst är insplanet.com som jämför försäkringar åt dig och listar de billigaste. Läs mer om reseförsäkringar och vilka försäkringsbolag som erbjuder det på insplanet.com/reseförsäkring.

Tips!

  • Reser du med en vän eller flera så kan det vara smart att samla allas försäkrings-information samt kontaktuppgifter till föräldrar/familj i Sverige. Om något skulle hända och den drabbade personen inte är kontaktbar så är det viktigt att de andra i gruppen har koll.
  • Spara alla kvitton! Dessa kommer du behöva visa upp för ditt försäkringsbolag när du kommer hem för att få ersättning för dina utgifter.
  • Blir du bestulen så är det viktigt att göra en förlustanmälan samt spärra de eventuella kort som försvunnit. Ibland vill försäkringsbolaget se polisanmälan från det land du befinner dig i, kontakta ditt försäkringsbolag och fråga vad som gäller.
  • Var rädd om dig!

Kommentera