Vaccin Australien

Att resa är verkligen underbart och för att minska riskerna att bli sjuk och tvingas avbryta sin resa är det viktigt att man ser över hur man är vaccinerad. När man reser till just Australien krävs det vanligtvis inte så många extra vaccinationer, speciellt inte om man främst kommer vistas i stadsmiljö. Vi rekommenderar att du tar kontakt med din vårdcentral för att diskutera vilket skydd just du behöver inför din resa till Australien.

Så här står det på vaccinationsguiden.se inför resa till Australien.

Obligatoriskt vaccin Gula febern-vaccinationen krävs om Du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika.
Rekommendation vid vistelse i stadsmiljö Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna ses över.
Rekommendation vid vistelse i landsbygd Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna ses över.
Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, bosättning etc Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna ses över.Skydd mot japansk encefalit (vid vistelse på Badu). Till vissa riskgrupper dessutom: vaccin mot hepatit B och meningokocker.
Övrigt Mygg kan sprida sjukdomar som t.ex. denguefeber. Om du har mygg i din omgivning – använd alltid myggstift/spray på fria hudytor! Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett. Vid övernattning på landsbygd eller i djungel bör du även använda ett impregnerat myggnät som skydd.

Grundvaccination

Polio-, stelkramps- och difteri-vaccination ingår i vår grundvaccination i Sverige och de flesta får dessa vaccin under småbarnsåren som ger skydd långt upp i vuxen ålder. Fler vaccin har tillkommit i rekommendationerna de senaste åren, vilka vaccin som numer ingår i grundvaccinationen kan du läsa om på smittskyddsinstitutet.se.

Känner du dig osäker på om du har grundskyddet så rekommenderar vi att du vänder dig till din vårdcentral.

Ska du resa till fler länder än Australien?

I Asien och övriga öar i Oceanien gäller andra rekommendationer än i Australien. Vaccin som kan vara bra att se över är bland annat vaccin mot hepatit A och B samt även tabletter mot malaria.

Kommentera