Valuta och budget

I Australien är det det australiensk dollar som gäller (förkortas AUD samt $) och står något lägre än den amerikanska dollarn. Jag brukar använda mig av hemsidan valuta.se för att räkna ut vad något kostar från dollar till kronor eller tvärt om i dagens valutakurs. Det finns även många bra appar man kan ladda ner till telefonen och ha med sig när man handlar.

Ni har säkert hört det förr men jag säger det igen: Australien är ett dyrt land. Att lägga en budget är supersvårt och det är ännu svårare för mig att svara på era budget-frågor eftersom jag inte har någon aning om vilken standard ni är ute efter. Mitt tips är att kolla upp lite smått i förväg vad boende och transport kommer kosta, ungefär vart du vill åka etc.

Att handla i mataffären är dyrare än man tror, även frukt och grönsaker som man tycker borde vara billigt är några snäpp dyrare vilket kan vara bra att ha med i beräkningarna. Att äta ute i Australien kan vara dyrt men det kan även vara riktigt, riktigt billigt. Fråga människor du träffar så kommer du säkerligen få tips på prisvärda restauranger som kan vara trevliga att besöka. Efter första veckan får man ganska bra koll på ungefär var ens matkassa kommer landa på men för att ge er ett litet hum så handlade vi mat ungefär $80 i veckan per person, vi snålade inte med maten utan köpte det vi ville ha så det går säkerligen att komma undan mycket billigare.

Ett bra budgettips är att laga mat vid ett BBQ-area om man vill lyxa till det lite. Lite här och var finns grillar uppställda som är helt gratis att använda. Investera i någon stekspade/kniv så blir grillningen mycket lättare. Vill man undvika att behöva rengöra grillen efter användning så kan man lägga ut aluminiumfolie att grilla på eller köpa aluminiumformar som finns i alla större mataffärer.

Boende på hostel brukar kosta från $20 per natt/person. Ju större bäddar det är i rummet desto billigare blir det. Kika in hemsidan hostelworld.com som listar alla hostel du kan tänka dig samt har mängder av recensioner av tidigare besökare som är bra att läsa!

Kommentera