Visum Australien

För att få komma in i Australien måste du ha ett godkänt visum. Ditt visum är digitalt och är kopplat till ditt pass. Nu för tiden kan man ansöka om visum till Australien på internet, det är både snabbt och smidigt. I de flesta fall får man svar inom en dag (ibland kan man till och med få svar direkt) men du rekommenderas att skicka din ansökan senast två veckor innan avresa eftersom det kan ta upp till tio dagar innan man får svar på sin visumansökan.

Du ansöker om ditt visum till Australien på australiska invandrarverket, immi.gov.au, nedan kan du läsa vilket visum som passar just dig.

Du kommer få ett mail när ditt visum är beviljat. Skriv ut detta mail om du vill men det är inte något krav eftersom visumet är kopplat till ditt passnummer och de ser att du är godkänd när du kommer till passkontrollen på flygplatsen i Australien. Du måste åka till Australien inom 12 månader efter att ditt visum blivit godkänt. Själva visumperioden börjar gälla den dagen du anländer till Australien.

Vanliga visum i Australien

Här är de tre mest vanliga visumtyper för svenskar som åker till Australien. Om inget av nedanstående visum passar just dig så kan du hitta mer visum-information på svenska på auvisa.org.

Visitor Visa

Detta visum tillåter dig att vara i Australien i max 90 dagar och fungerar både för turistresor samt tjänsteresor. Ska du studera i Australien under en kortare tid (till exempel en 6-veckors språkkurs) kan du också använda dig av detta visum. Det finns även visum för de som vill semestra längre än tre månader.

Läs mer om turistvisum här.

Working Holiday Visa
Working Holiday används mest av backpackers och turister som vill resa runt i Australien under ett helt år och även jobba under tiden. Detta visum kan man endast ansöka om man är mellan 18-31 år.

Läs mer om Working Holiday Visa här.

Studentvisum
Ska du studera i Australien och din kurs är längre än tre månader så behöver du ansöka om ett studentvisum. Det finns flera olika visum att ansöka beroende på vad det är för utbildning du ska läsa i Australien.

Läs mer om Studentvisum här.

Viktig information om visum till Australien

  • Se till att du stavar rätt när du ansöker om visum till Australien. Har du, liksom många svenskar, ett å, ä eller ö i ditt namn/efternamn är är det viktigt att skriva namnet så som det står i den maskinläsbara remsan längst ner på passets ID-sida. I mitt fall står det inte Johanna Ekström utan Johanna Ekstroem. De svenska bokstäverna å blir aa, ä blir ae och ö blir oe.
  • Som förnamn (first name) skall du alltid skriva det första namnet som står i ditt pass oavsett vad ditt tilltalsnamn är.
  • Kolla så att ditt pass har tillräckligt lång giltighetstid. Många länder vill att passet ska vara giltigt minst 6 månader efter att man åker hem, det vill säga om du åker tillbaka till Sverige efter din resa i januari 2014 så ska passet vara giltigt till åtminstone juli 2014.
  • Om du skulle förnya ditt pass efter att ditt visum blivit beviljat så är det viktigt att kontakta immi.gov.au så de kan koppla ditt visum till ditt nya pass. Ditt visum är kopplat till ditt passnummer, inte personnumret.

Kommentera